Kieswijzer

kieswijzer

Er zijn speciale indoor tafeltennistafels voor binnen of outdoor tafels voor buiten. Een indoor tafeltennistafel is niet geschikt om buiten of in vochtige ruimtes zoals een kelder, loods, of een schuur geplaatst te worden. Bij een indoor tafel zal het speelblad van spaanplaat door regen, vocht of weersinvloeden krom trekken en verkleuren. Ook het onderstel zal snel kunnen gaan roesten. Ook met een hoes is het niet mogelijk om deze in vochtige ruimtes te stallen. Wel hebben de indoor tafels meestal een scherpere prijs en een fijner spelcomfort.

Wilt u de pingpong tafel toch in de kelder, schuur of bijvoorbeeld buiten plaatsen? Dan zijn speciale outdoor tafeltennistafels beschikbaar. De tafelbladen van outdoor modellen zijn gemaakt van melaminehars. Dit is een weerbestendig materiaal waardoor deze beter bestand zijn tegen regen en andere weersomstandigheden. Ook het frame is extra gegalvaniseerd waardoor roest vrijwel geen kans maakt. Bij een outdoor tafeltennistafel is het aan te raden hier een afdekhoes voor aan te schaffen. Een afdekhoes zal uw tafel beschermen tegen vuil en vocht waardoor de tafel langer mooi, schoon bruikbaar blijft. Hierdoor zult u nog langer plezier beleven van uw aankoop.

Kies de juiste kwaliteit

Het is u vast al opgevallen dat er enorm veel keuze is in tafeltennistafels, en een hoop lijken ook erg veel op elkaar. Maar waar zitten nu de verschillen in die elke tafel een andere kwaliteit geeft?

De meest belangrijke en meest zichtbare verschillen tussen tafeltennis tafels zit in het tafelblad en het onderstel van de tafel. Hoe dikker en steviger een tafeltennisblad is, hoe beter de bal zal stuiteren. Bij een outdoor model zal het blad dan ook minder snel verweren. Er zijn meer verschillen te zien in het onderstel van een tafeltennistafel. In veel gevallen is deze van staal gemaakt. De dikte van het staal, de diameter van de buizen van het onderstel, de randlijst waarmee het blad van de tafeltennistafel vast zit, en de manier waarop deze onderdelen aan elkaar vast zijn gemaakt bepalen de kwaliteit van het onderstel. Wanneer de onderdelen van het onderstel en het tafelblad dikker en massiever worden wordt de tafel automatisch een stuk zwaarder. Hoe dikker het speelveld is, hoe beter de tafeltennistafel zal spelen.

Hiernaast is het verschil in kwaliteit sterk te merken in de wielen en het opklapsysteem van de tafeltennistafel. Hogere kwaliteit wielen zijn meestal dikker en groter waardoor deze gemakkelijker over allerlei soorten ondergronden gerold kunnen worden. Ook is de bevestiging hiervan sterker waardoor dit minder snel zal gaan slijten bij veelvoudig gebruik. Dit geldt ook voor het opklapsysteem van een tafeltennistafel. Hoe hoger de kwaliteit hoe sterker dit mechanisme zal zijn waardoor het opklapsysteem ook beter tegen een stootje kan. Ook worden opklapsystemen van hogere kwaliteit tafels makkelijker in gebruik waardoor ze ook minder kans op schade hebben tijdens het opklappen van het systeem.

1-4 Sterren

Geschikt voor basis thuis gebruik. Hier vallen o.a. ook de minitafels voor gebruik door kinderen onder de 12 jaar of de basis tafels met een basis frame.

4-6 Sterren

Geschikt voor matig- tot intensief thuisgebruik. Deze tafels zijn over het algemeen voor gebruikers van 12 jaar en ouder.

7 + Sterren

Geschikt voor intensief-, sportief en professioneel gebruik. Tafeltennistafels met een sterrenklasse van 7 sterren of hoger zijn zowel geschikt voor thuis als voor openbaar gebruik.

Professionele inzet

Wanneer u een tafeltennistafel voor openbaar gebruik wilt plaatsen waar deze intensief door veel mensen gebruikt zal gaan worden, of zelf een fanatieke speler bent en ook thuis op hoog niveau wilt kunnen spelen zult u kijken naar de tafeltennistafels van de professionele kwaliteitsklasse. Deze tafels zijn gemaakt van massievere en zwaardere materialen waardoor de complete tafeltennistafel beter tegen het intensieve gebruik kan en minder snel zal beschadigen. Wanneer u een lagere kwaliteitsklasse pingpongtafel bijvoorbeeld op een vereniging zou plaatsen zult u zien dat er eerder slijtage op de tafeltennistafel te zien zal zijn. Ook zult u zien dat als u een tafeltennistafel heeft staan die opgeklapt kan worden dat dit systeem bij een lagere kwaliteit tafel eerder zal slijten dan bij een hogere kwaliteit. Hiernaast hebben hogere kwaliteit tafeltennistafels een dikker blad voor een betere bounce van de bal. ITTF wedstrijdtafels zijn hebben het dikste speelblad en de beste spelervaring. Deze tafels voldoen aan de specifieke eisen waar een tafeltennistafel voor professionele tafeltenniswedstrijden aan hoort te voldoen.

Kies het gewenste materiaal voor speelveld 

Er zijn doorgaans 4 verschillende materialen waar een speelveld van een tafeltennistafel van gemaakt kan zijn; Spaanplaat, melaminehars, beton en staal.  Voor elk materiaal geldt de regel, hoe dikker de plaat, hoe beter de bounce van de bal zal zijn waardoor het spel leuker en spannender zal worden.

Spaanplaat

Indoor tennistafels hebben vrijwel altijd een speelblad gemaakt van spaanplaat. Spaanplaat biedt meestal het beste spelcomfort waardoor ook de officiële ITTF wedstrijdtafels een speelblad hebben van spaanplaat. Een tafel met een speelveld van spaanplaat kan NIET buiten of in vochtige ruimtes geplaatst worden gezien spaanplaat vocht absorbeert en krom zal gaan trekken zodra dit vochtig word.

Melaminehars

Bij veel outdoor tafels wordt melaminehars gebruikt. Dit is een sterker materiaal wat verder bewerkt is dan spaanplaat waardoor waterdicht is en niet krom zal trekken als dit buiten wordt geplaatst en vochtig wordt. Ook is deze met een UV bestendige coating bewerkt waardoor de kleur mooi blijft.

Beton of staal

De tafeltennistafels van beton en staal zijn altijd voor buiten en worden het meest gebruikt voor verenigingen of scholen omdat deze extra sterk zijn. De materialen zijn vrijwel onverwoestbaar en kunnen daarom ook zonder toezicht geplaatst worden.

Kies een opklapbaar of vaste tafeltennistafel

Op een enkele uitzondering na zijn de meeste tafeltennistafels op te klappen. Een opklapbare tafeltennistafel is voornamelijk handig om deze gemakkelijk en snel op te kunnen bergen, maar ook snel weer klaar te zetten om lekker te kunnen spelen. Hoe hoger de kwaliteit van de tafel hoe sterker het opklapmechanisme is en hoe makkelijker u de tafel op en uit kunt klappen voor nog makkelijker en sneller gebruik van de tafeltennistafel. Robuuste tafeltennistafels voor buiten, zoals de betonnen en stalen tafeltennistafels zijn niet opklapbaar. De niet opklapbare tafeltennistafels zijn extra stevig en hufterproof. Deze vaste modellen kunnen echter niet in een zelf train stand gezet worden. 

Zelftrainstand:

Bij veel opklapbare tafeltennistafels is het mogelijk om deze ook in een zelftrainstand te gebruiken. Dit houdt in dat u één kant van de tafel omlaag klapt en de andere kant omhoog laat staan zodat er ook alleen gespeeld kan worden. Dit kan heel fijn zijn als u zelf een fanatieke speler bent om uw vaardigheden in deze sport te verbeteren, of wanneer u gewoon even wilt spelen en u geen tegenspeler heeft.

Kies wel of geen stelpootjes:

Om een tafel mooi stabiel te plaatsen bij oneffen terreinen kan het soms heel handig zijn om een tennistafel te kiezen met stelpootjes. Hiermee zorgt u dat de tafel overal voldoende steun heeft en het speelblad mooi waterpas staat. Hierdoor kan er optimaal plezier worden gehaald uit de tafeltennistafel en speelt u het eerlijkste spel. 

Kies de wieltjes:

De meeste opklapbare tafeltennistafels hebben wieltjes waardoor deze tafeltennistafels makkelijk te verplaatsen zijn. Omdat dit bewegende delen zijn, kan dit op den duur gaan slijten. Bij een hogere kwaliteit tafeltennistafel zullen ook de wielen langer mee gaan en minder snel zullen slijten dan de wieltjes van lagere kwaliteit tafeltennistafels. Ook kunnen we letten op de grootte en dikte van de wieltjes. Hoe groter en dikker deze zijn hoe steviger ze zijn. Ook kunnen grotere en dikkere wieltjes beter tegen oneffen terreinen, ze rollen beter en zijn slijtvaster. Sommige wieltjes zijn voorzien van remmen. Deze zorgen dat de tafel opgeklapt of speelklaar stabieler staat en niet zomaar kan wegrollen.

Kies de kleur:

Tafeltennistafels zijn beschikbaar in verschillende kleuren; blauw, grijs, groen en zwart. Blauw zien we meestal bij officiële wedstrijden omdat de bal zich beter van de blauwe ondergrond onderscheidt. Voor de recreatieve speler heeft dit vrijwel geen invloed op de speelervaring maar is de kleurkeuze puur esthetisch. Er zijn soms ook mogelijkheden om een tafeltennistafel te laten personaliseren met bijvoorbeeld een eigen kleur of zelfs een logo. Indien u een tafeltennistafel zou willen laten personaliseren kunt u een offerte opvragen bij onze klantenservice.

Kies de accessoires:

De tafeltennistafels worden standaard zonder de accessoires geleverd. Om tafeltennis te kunnen spelen heeft u minimaal twee batjes en een balletje nodig. Het is wel aan te raden een paar extra balletjes aan te schaffen voor het geval u tijdens het spelen een balletje kwijt raakt of stuk maakt, wat met een fanatiek spel nog wel eens kan gebeuren. Klik hier om een kijkje te nemen bij alle accessoires voor de tafeltennistafel.

Voor beginners of verdedigende spelers raden wij batjes aan met een speedrating van 60 of minder. Deze hebben wat zachter rubber en goede balcontrole. Bent u een slimme en aanvallende speler? Kies dan voor speedrating 80 of meer. Deze geven minder controle maar meer snelheid.

Leeftijd spelers:

Tafeltennis is een super leuk spel voor jong en oud. Ook jongere kinderen van ongeveer 6 jaar vinden het vaak ook al heel leuk om te proberen. Tafeltennis is dan ook heel goed voor de motoriek en de hand- oog coördinatie. Een standaard tafeltennistafel is meestal alleen een beetje te groot voor jongere kinderen. Voor deze leeftijdscategorie bestaan ook mini tafeltennistafels. Deze zijn, zoals de naam al suggereert, kleiner dan de standaard tafeltennistafels waardoor deze uitermate geschikt zijn voor jongere kinderen. De standaard tafeltennistafels zijn meer geschikt voor spelers van 10 jaar en ouder.

Benodigde ruimte rondom de tafel:

De meeste tafeltennistafels, op de eerder genoemde mini tafels na, hebben een vaste speelmaat van 274x152,5x76cm. In veel gevallen kan deze opgeklapt worden waardoor deze dan gemakkelijk weg te zetten is. Het is belangrijk om goed rekening te houden met de vrije ruimte om te tafel heen voor de spelers om vrij te kunnen spelen. Een potje tafeltennis kan heel fanatiek worden waarbij de spelers verder van de tafel kunnen komen te staan dan normaal. De ruimte die u nodig heeft voor een tafeltennistafel is lastig om precies aan te geven. Dit is namelijk afhankelijk van de speelstijl. Als u kijkt naar de standaard speler dan blijft deze vrij dicht bij de tafel staan en heeft deze alleen ruimte achter zich vrij nodig om veilig met de armen te kunnen zwaaien tijdens het spelen. Hiervoor zal dan ongeveer 1m vrij, aan de speelzijden van de tafel, voldoende kunnen zijn. Als u daarentegen een fanatieke speler bent, of naar de professionele wedstrijden kijkt kunnen de spelers soms een stuk verder bij de tafel vandaan komen te staan waardoor er dan meer ruimte nodig zal zijn van minimaal 1,5m. Soms wordt er een potje “rond de tafel” gespeeld. Hierbij is dan ruimte rondom de hele tafel nodig. De spelers rennen dan om de tafel heen waarbij een ruimte van 1,5 tot 2 meter aan te raden is.